Dit gerecht brengt voor mij alles samen: romige, zachte puree, geroosterde groenten met een subtiele kruidenlaag, hartige oesterzwammen en de knapperige bite van amandelen. Het is voedzaam zonder zwaar te zijn, heerlijk verwarmend, plantaardig en vol smaak. Een gerecht dat perfect past bij de herfst- en winterdagen, aardend voor Vata en Pitta, en licht aan te passen voor Kapha. Eindeloos en gemakkelijk te variëren met seizoensgroenten.
Ingredienten (4 personen)
Voor de puree
-
400–500 g knolselderij, geschild en in blokjes
-
1 blik cannellini-, boter- of limabonen, uitgelekt en afgespoeld
-
1 tl gedroogde tijm
-
Zout & zwarte peper naar smaak
-
½ – 1 blokje champignonbouillon
-
1–2 el edelgistvlokken voor meer hartige smaak (optioneel)
-
Klein scheutje olijfolie (optioneel)
Voor de geroosterde groenten
-
1 middelgrote pompoen (biologisch, met schil)
-
2 pastinaken (biologisch, met schil)
-
2 rode uien, in parten
-
3 el olijfolie
-
1 el Vadouvan kruiden (verkrijgbaar bij de Albert Heijn van Jonnie Boer)
Voor de oesterzwammen en topping
-
300–350 g oesterzwammen, in stukken gescheurd
-
1 tl maizena of tapiocameel
-
1½–2 el tamari of sojasaus
-
75 g amandelen, grof gehakt
-
3–4 el zelfgemaakte groene pesto of bij weinig tijd bakje uit versschap supermarkt
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
Let op: elke oven is anders, dus houd de groentes in de gaten!
Geroosterde groenten
-
Meng olijfolie met Vadouvan in een grote kom.
-
Voeg pompoen en pastinaak (en eventueel wortel/biet) toe en hussel goed.
-
Verdeel over een bakplaat met bakpapier.
-
Rooster 25–30 minuten, tot de groenten bijna zacht zijn.
-
Voeg nu de rode ui toe en hussel kort door de groenten.
-
Rooster nog 15–20 minuten tot alles goudbruin en zacht is.
-> prik tussendoor even om te checken of alles gaar is; de exacte tijd hangt af van je oven en grootte van de stukken.
Puree maken
-
Kook de knolselderij in ruim water 15–20 minuten tot zacht.
-
Giet af en doe terug in de pan.
-
Voeg de bonen, tijm, bouillonblokje, zout en peper toe.
-
Pureer met een staafmixer of keukenmachine tot een romige puree.
-
Voeg eventueel edelgistvlokken toe.
-> Warm houden tot serveren of vlak voor opdienen even kort opwarmen.
Oesterzwammen & Amandelen
-
Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur.
-
Bak de oesterzwammen tot al het vocht verdampt is.
-
Bestrooi met maizena/tapioca en hussel.
-
Voeg tamari toe en laat kort karamelliseren.
-
Rooster de amandelen in een droge pan tot lichtbruin en hak grof.
Serveren
-
Veeg met de achterkant van een lepel een mooie veeg van de puree over het bord.
-
Schep de geroosterde groenten erop.
-
Verdeel de groene pesto in kleine klodders over het bord.
-
Voeg de oesterzwammen toe.
- Bestrooi met de geroosterde amandelen.
Variaties & Ayurvedische tips
-
Wissel gerust met seizoensgroenten naar smaak: rode biet, wortel, zoete aardappel of spruitjes (spruitjes en rode ui zijn sneller gaar dus die voeg je later toe dan knolgroentes).
-
Voeg een klein beetje chili toe voor extra warmte (niet voor Pitta, voor Vata is een beetje oke, teveel is verdrogend).
-
Kapha kan lichtere groenten kiezen, minder olie gebruiken en amandelen vervangen door geroosterde pitten.
-
Maak eventueel wat extra; ideaal voor lunch de volgende dag.
PS: Op de foto hierboven zie je ook een bolletje zongedroogde tomaat-bonenspread, een lekkere variatie die ik een andere keer met je deel 😉